Elektronica

Storing op tv? Check de coax kabel!

5 april 2017

Vrijwel iedereen heeft er wel eentje ergens in huis liggen: een coax kabel. Het is de verbindingskabel die onder meer het signaal van de televisie, digitale televisie en radio doorgeeft. Een belangrijke kabel dus. Zoals met veel technische zaken weten veel mensen niet hoe een coax kabel werkt of in elkaar steekt. Iets dat voor velen ook niet zo heel nuttige informatie is. Dat verandert uiteraard als de coax kabel ineens voor problemen gaat zorgen en je een misvormd signaal op je televisie te zien krijgt. Bel je bij dergelijke storingen de hulplijn van je provider, dan krijg je vrijwel altijd de vraag om de coax kabel te controleren op interferentie. Hoe een coax kabel werkt, hoe storingen ontstaan en hoe je deze interferentie kunt oplossen lees je in dit artikel.

Waar zijn coax kabels uit opgebouwd?

Coax kabels zijn in principe niet heel ingewikkeld. Ze bestaan uit een koperen kern. Koper is een goede geleider, maar wel kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Zo kan het snel gaan roesten. Daarom is het zaak dat er een goede bescherming omheen zit. Om de koperen kern zit ten eerste een isolator, daar weer omheen zit bij goede coax kabels een beschermlaagje van aluminium. Daar omheen komt vervolgens weer een ring van koper. Het buitenste laagje is de beschermlaag, meestal is die van rubber. Deze voorkomt dat de kabel snel wordt aangetast door bijvoorbeeld vocht.

Bescherming van de koperen kern

Nu klinkt dat wellicht heel technisch, maar toch is deze informatie van belang om de werking van de coax kabel te begrijpen en ook hoe deze soms kan leiden tot storingen. De signalen, zoals in de vorm van de televisiekanalen, wordt doorgegeven via de koperen kern. Bij een coax kabel die stoort, gaat het echter altijd om het aluminium laagje en de rubberen bescherming aan de buitenkant. Hoe beter het vlechtwerk van het aluminium om de koperen kern heen, hoe minder de kans dat de kabel zal gaan storen. Het aluminium zorgt er namelijk voor dat andere signalen van buitenaf niet kunnen doordringen tot de kabel zelf.

Hoe ontstaat interferentie?

Bij een slecht beschermde coaxkabel kan het namelijk gebeuren dat het signaal dat via de coax kabel naar de televisie wordt doorgegeven wordt gestoord door een ander signaal. Vaak gaat het hierbij om een draadloos signaal, zoals 4G. Dit is enigszins te vergelijken met een piratenzender die op vrijwel dezelfde radiofrequentie uitzend als een andere zender. Heb je twee zenders die uitzenden op een frequentie die hetzelfde is, of erg dicht bij elkaar ligt, dan gaan ze elkaar storen. Je hoort ze dan door elkaar heen, of het signaal vervormt. Bij een coax kabel kan dit ook gebeuren en dat heet interferentie.

Storingen op de televisie

Bij de televisie kan dit leiden tot storingen op het beeld, het volledige signaal van de televisiekanalen komt dan niet meer goed door. Toch betekent dit niet dat alle zenders het dan ineens niet meer “goed doen”. televisiekanalen zijn vaak opgedeeld in zogenoemde pakketten. Vaak stuurt de coax kabel deze per tien zenders door de kabel heen. Elk pakket heeft zijn eigen frequentie. Stoort de ene frequentie, dan is de kans aanwezig dat verschillende andere pakketten wel gewoon te zien zijn. Dit is een goede indicatie of je te maken hebt met interferentie.

De coax kabel vervangen

Heb je hier last van, dan is het vervangen van de coax kabel natuurlijk de makkelijkste oplossing. De kans is groot dat de kabel, of de beschermende aluminium laag, beschadigd is geraakt. Een goede oplossing om dit in het vervolg te voorkomen is door een coax kabel te kopen met een speciale bescherming. Een afscherming heet dit in vaktermen. Bij het aanschaffen van een coax kabel, in de winkel of online, kun je specifiek zoeken naar dergelijke kabels. Deze hebben zonder meer een betere bescherming van de koperen kern en zijn dus minder gevoelig voor storing van andere signalen van buitenaf. Het enige nadeel is dat natuurlijk dat dergelijke kabels wat duurder zijn in de aanschaf, maar dan kun je wel weer rustig televisie kijken.

Grondkabels gebruiken op vochtige plaatsen

Een andere reden waardoor coax kabels soms voor storing gevoelig zijn, is als ze zijn aangelegd op een erg vochtige plek. Denk daarbij aan een kelder of kruipruimte. In dat geval is de rubberen beschermlaag vaak niet afdoende als bescherming. Op het moment dat vocht de koperen kern bereikt, is de kabel niet langer meer bruikbaar. Speciaal hiervoor is het mogelijk om speciale grondkabels te kopen. Deze hebben een veel grotere rubberen buitenrand en bieden dus veel meer bescherming. Wel is het zo dat dikke kabels soms problemen opleveren omdat ze door hun dikte niet door een kabelbuis passen.

Andere oorzaken van problemen

Een andere oorzaak voor storingen in de coaxkabel is dat ze in een te scherpe bocht zijn gelegd. In dat geval kan de koperen kern intern breken, waardoor het signaal uiteraard niet meer doorkomt. Pas er bij het wegwerken van de coax kabel dus altijd op dat de kabel in een bocht van zeker zeven centimeter ligt. Een laatste punt van aandacht bij de coax kabel is de lengte van de kabel. De regel is dat je bij een kabel van tien meter geen problemen zult ondervinden met het doorgeven van het signaal. Bij langere kabels kan dit wel het geval zijn, maar het hoeft niet. Dat ligt onder meer aan de kwaliteit van de kabel en de hoeveelheid interferentie in huis.

Een coax kabel is een makkelijke en doeltreffende manier om veel informatie snel over te brengen. Daarbij is het wel belangrijk om een aantal simpele zaken in de gaten te houden. Op die manier minimaliseer je de kans op storingen via de kabel en kun je ongestoord genieten van je favoriete televisieprogramma’s.

You Might Also Like