In en rondom huis

Wat moet ik regelen als mijn ouders ouder worden?

22 december 2016

Zelf worden we ouder, maar daarmee ook onze ouders. Ze wonen nu nog zelfstandig in hun eigen huis. Maar dan gaan ze wat mankeren en even later volgt de vraag en het besef: Is het nog wel veilig? Op dat moment is het zaak om actie te ondernemen. Dat betekent ook dat er veel op u af komt. Wat moet ik allemaal regelen? Hoe regel ik dat en waar kan ik terecht?

Langer thuis blijven wonen

Ouderen blijven graag thuis wonen. Ze zijn gehecht aan de eigen woning, herinneringen en bezittingen. Ze behouden graag de regie over hun eigen leven en zijn niet graag afhankelijk van familie. Daarbij brengt het thuis oud worden ook voordelen met zich mee. Er is een toename in de kwaliteit van leven wat zorgt voor verbetering van het sociaal en fysiek functioneren, pijn en klachten nemen vaak af.

Het is dan ook niet voor niets dat begin 2015 het zorgsysteem ingrijpend gewijzigd is. Wonen in een verzorgingshuis kan alleen nog met een indicatie voor 24 uurs zorg. Anderen moeten het regelen met zorg aan huis en hun sociale omgeving. Thuis oud worden is de nieuwe norm.

Aanpassingen in huis

Thuis blijven wonen begint met aanpassingen in huis. Is de woning gelijkvloers of gelijkvloers te maken met een traplift? Zijn er woningaanpassingen nodig in de badkamer? Met de Langer Thuis Check van Handicare brengt u deze zaken gemakkelijk in kaart en vergeet u niets.

Noodzakelijke zorg

Ondersteunende zorg regelt u via de gemeente. Huishoudelijke hulp, aanpassingen in uw woning, vervoer in de regio of extra begeleiding om thuis te kunnen blijven wonen. In een ‘keukentafelgesprek’ brengt de gemeente samen met u de persoonlijke situatie in kaart. Mede van belang is wat u en uw omgeving zelf voor u kunnen doen. Houd er rekening mee dat er een eigen bijdrage gevraagd kan worden voor ondersteunende zorg.

Persoonlijke verzorging aan huis, denkt u aan hulp bij douchen en opstaan of verpleging zoals wondverzorging, wordt betaald vanuit de zorgverzekering. De wijkverpleegkundige stelt een diagnose en geeft de indicatie voor zorg. U kunt een wijkverpleegkundige benaderen via een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Er geldt geen eigen bijdrage en deze zorg valt ook niet onder het eigen risico.

Sociale activiteiten

Vergeet daarnaast het belang van sociale activiteiten niet. Langzaam zien ouderen hun contacten veranderen en het gevaar van vereenzaming dreigt. Bestaande contacten brokkelen langzaam af. Vrienden worden ook ouder en komen minder vaak. Om eenzaamheid te voorkomen, is het belangrijk om tijdig aansluiting te zoeken bij andere ouderen. Stichting Welzijn Ouderen is te vinden in bijna elke gemeente of neem contact op met een van de ouderenbonden in Nederland. Zij organiseren dagelijks allerlei soorten activiteiten en uitjes. Doe de Langer Thuis Check op de website om tips te ontvangen om langer thuis wonen mogelijk te maken.

You Might Also Like